Waarom ziet u soms een dakpan met bordje?

Geplaatst: 09-02-2018

Het is geen slang maar ook geen worm. Het is een hagedis die in de loop van de evolutie zijn poten is kwijtgeraakt. De bewegingen van de hazelworm zijn veel stijver dan die van de slang. Om een fairay of rough gebieden over te steken dat kost hem veel moeite. De kans dat u zo’n beest tegenkomt is dus relatief klein. Hazelwormen blijven liefst in de boskanten of in de hoge rough gebieden of onder een dek van bladeren of een onder een dode boom. Het voedsel van de hazelworm bestaat hoofdzakelijk van slakken en regenwormen.


Foto gemaakt door: dhr. A. van Rysewijk 

Net als de hagedis is de hazelworm een reptiel. Reptielen moeten zien dat hun lichaamstemperatuur op peil kunnen houden. Dat doen ze door op een stenen pad te gaan liggen of onder een dakpan of op broeiwarmte van rottende materialen.
Hier zijn ze moeilijk zichtbaar voor hun vijanden zoals een kraai, torenvalk, egel, bunzing,…


Foto gemaakt door: dhr. A. van Rysewijk 

Bij onderzoek op het landgoed De Utrecht zijn er verschillende plekken gespot waar de hazelworm voorkomt. Ook naast hole 2 en links van hole 3. De golfbaan werkt samen met RAVON aan een onderzoek om te zien of op de golfbaan ook hazelwormen voorkomen. Eind januari heb ik samen met de verantwoordelijke van RAVON een 20tal pannen uitgelegd op de golfbaan. Vanaf april willen om de 3tal weken eens kijken of er onder de pannen hazelwormen voorkomen.

Onze vraag is om de dakpannen NIET om te draaien tijdens jullie golfrondje.

Lid worden