Menu

Waar blijft het lente weer?

Geplaatst: 05-05-2017

Sinds half maart heeft het bijna niet geregend. Absoluut perfect weer voor te golfen, maar moeilijk voor de grasplant. Daarom zien de golfbaan en de greens er wat schraler uit dan normaal. Tot vorige week hebben we nog regelmatig nachtvorst en koude dagen gehad waardoor de bodemtemperatuur laag bleef. De minimale bodemtemperatuur moet voor de begingroei 12C zijn. En door de droogte is er bijna geen vocht in de bodem en die moet zorgen voor transport van voedingselementen.
Waarom hebben sommige golfbanen wel meer kleur op hun golfbaan? Dat kan te maken hebben met de samenstelling van de bodem, het lokale weer en soort de bemesting die ze geven aan de grasplant.

De bemesting bestaat uit 3 hoofdelementen N-P-K en vele micro elementen.
In dit artikel wil ik iets meer vertellen over de verschillende soorten stikstof (= N) bronnen.
Stikstof is essentieel voor de groei van de grasplant. Het stimuleert de fotosynthese, wortelgroei en eiwitproductie, maar helpt ook om andere nutrienten op te nemen.
Als u thuis uw gazon maait zonder opvangbak blijft het gras liggen op de bodem. Dit gras wordt weer omgezet in opneembare stikstof. Wij voeren het gras van de greens , foregreens en tees af. Vandaar dat we de greens regelmatig moeten bemesten met stikstof. Welke stikstofvorm die we gebruiken is afhankelijk van de periode en het baanonderdeel?
Er zijn verschillende soorten stikstofbronnen: nitraat, ammonium , ureum en verschillende soorten organische stikstofbronnen (bloedmeel, beendermeel, kippenmest,…).
Voor de snelle opname van stikstof heeft de plant het liefst nitraat. Deze stikstofvorm kan de plant direct opnemen ook bij koudere temperaturen. Daarom hebben verschillende golfbanen al groene greens. Maar bij deze vorm zijn er ook verschillende nadelen: het bevat heel veel zouten waardoor het bodemleven achteruit gaat en nitraat is negatief geladen waardoor het zeer mobiel is waardoor het gemakkelijk uitspoelt en dit is de lievelings stikstofbron voor straatgras (het gras wat je niet wilt op je golfbaan).

In de lente geven we de greens hoofdzakelijk ammonium. De zwenkgrassen (= de grassen die wij wel willen) kunnen deze stikstofvorm direct opnemen maar in kleine hoeveelheden, omdat ammonium positief geladen is bindt hij zich aan het kleihumuscoplex(CEC) waardoor hij minder mobiel is t.o.v. nitraat. Dit heeft als voordeel dat de plantenwortels zelf hun voeding moet gaan zoeken waardoor je betere wortels en een sterkere plant krijgt. Ammonium wordt uiteindelijk door het bodemleven omgezet in nitraat.

Deze nitrificatie is afhankelijk van de bodemtemperatuur en kan soms paar dagen duren tot zelfs enkele weken. Een ander deel wordt door het bodemleven opgenomen en tijdelijk in de organische stof van de bodem opgeslagen. Pas na mineralisatie komt deze terug vrij voor de grasplant.

In de zomerperiode bemesten we de greens met ureum . Ureum kan de plant niet direct opnemen. De bodemenzymes  zetten ureum om in ammonium. Dit is ook afhankelijk van bodemtemperatuur en bodemvocht en enzymenactiviteit. Bij deze ureum zitten ook nitrificatieremmers , die zorgen ervoor dat de omzetting vertraagd worden en de stikstof geleidelijk vrijkomt.

Ik hoop dat jullie nu iets meer weten over de verschillende stikstofvormen.

De greenkeepers

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca