Verslag van 'beluchtingsweek':

Geplaatst: 14-05-2018

Vorige week (week 19) heeft de greenkeeperstaff alle greens holbelucht op de grote baan. De greens hebben we belucht met de ”maredo“ kooien die gemonteerd zijn op een oude greenmaaier. Het zijn heel fijne hollow pennetjes van een diameter van 6mm en een lengte van max 3 cm. Normaal wilde we de greens eerder beluchten maar het weer stelde deze werkzaamheden uit. Nu zijn we zeker dat de bodemtemperatuur hoger is zodat de greens sneller kunnen herstellen (ong. 10 dagen).
 

Wat is – en hoe hol beluchten?

We verwijderen een stukje vilt uit de greenoppervlak. De grootte van het gat kan varieren van diepte en diameter en is afhankelijk van de reden die vereeist is. Het vilt wordt er uitgeworpen, opgeruimd en verwijderd. Voordat we gingen prikken werd er 30ton zand M31 aangebracht. Na het prikken en opruimen hebben we mbv. een meststofstrooier graszaad aangebracht op de green. Deze keer hebben we gekozen voor gewoon struisgras van DLF. Dan is onze nieuwe roller over de green gegaan om de oppervlakte terug gelijk en glad te maken. Als laatste bewerking hebben we al het zand en zaad ingeveegd in de holle pijpjes op de greens.

Waarom hol beluchten?

In een vorig artikel heb ik aan dit onderwerp al eens meer aandacht aanbesteed maar ik zal het nogmaals eens kort uitleggen.

Door de vele golfers en machines die per jaar onder alle weersomstandigheden op de greens komen wordt de bodem verdicht. Vorig jaar 2017 hebben we ongeveer 36000 rondjes gehad. Deze verdichting zorgt ervoor dat grond minder goed draineert en de plantenwortels en het bodemleven minder zuurstof krijgen.

Door hol te beluchten willen we 4 doelstellingen bereiken:

  • Het zuurstofgehalte in de bodem te verhogen.

  • Verdichting verminderen

  • Vilt verwijderen

  • Beter infiltratie


Al deze 4 doelstellingen van beluchting zijn de sleutel tot een gezonde grasmat.

Lid worden