Greenkeepersblog september: let op werkzaamheden

Geplaatst: 06-09-2019

Terwijl we september binnenkomen, zien we de temperaturen dalen naar normale temperaturen en af en toe een beetje regen. Alé, dat hopen we toch. Afgelopen maand hebben we fris, vochtig weer gehad maar ook een hittegolf. Het gras staat dit jaar weer extra onder stress. De schade van vorig jaar geraakt stilletjes aan hersteld. Tijdens de hitte periode van eind augustus was er weer een uitbraak van dollarspot op sommige greens. Deze hebben we op een duurzame manier kunnen stoppen of afremmen. Heel veel van deze plekjes zijn weer langzaam aan het herstellen. De dollarspot is er gekomen door de warme nachten en hoge luchtvochtigheid. We hebben dit jaar gezien dat de meeste uitbraken beginnen aan de buitenkant van de green of de foregreen. Op deze plekken staat er meer straatgras en is de verdichting hoger.

Daarom hebben we afgelopen maandag (2 september) de greens belucht met kleine pennetjes, doorgezaaid met 'Blec multiseeder', bezand, ingeveegd en gerold.

We hebben de greens doorgezaaid met roodzwenkgras en struisgras. Nu hopen we op mooi weer. Dan kunnen we de nieuwe plantjes binnen een dag of 10 verwelkomen. Door regelmatig door te zaaien proberen we het percentage straatgras te verminderen. Daarom willen we in de week van 16 september de greens nog eens hol-prikken met kleine pennetjes en doorzaaien met 100% roodzwenkgras (bij goed weer). Als we hol gaan prikken gaan we de gaatjes niet afvullen met zand. We willen de gaatjes openlaten om zo een beter kieming te krijgen van roodzwenkgras in het najaar. Na deze bewerking gaan we de greens verhogen van 4,5mm naar 5mm. Door deze verhoging willen we een sterke jonge grasplant krijgen.

Andere werkzaamheden die deze maand of in de maand oktober zullen plaats vinden:

  • week van 16/9 zullen we de greens hol beluchten met 8mm pennen. Deze werkzaamheden zullen normaal eindigen op woensdag 18/9.
    De werkzaamheden zullen alleen doorgaan als de weersomstandigheden goed zijn. Tijdens deze werkzaamheden zullen de vlaggen op de winterpositie staan en dit geldt steeds wisselend per dag voor 9 holes. De baan zal deze dagen NIET QUALIFYING zijn.
    Waarom doen we deze werkzaamheden? Vilt wegnemen, verdichting opheffen, betere infiltratiesnelheid en een goede gasuitwisseling.


  • Misschien gaan we de fairways nog eens lichtjes verticuteren. Maar deze datum staat momenteel nog niet vast. Als deze werkzaamheden doorgaan zal de fairway gesloten zijn waar de werkzaamheden plaatsvinden.Lees tijdig de baanstatus op de website.
Misschien kunt u tijdens deze werkzaamheden eens gebruik
maken van Golf Chain.

Bedankt voor het lezen en ook voor uw geduld tijdens de onderhoudswerkzaamheden nu en in de toekomst.

De greenkeepers

 

Lid worden