BEVOCHTINGSMIDDELEN OFWEL WETTING AGENT

Geplaatst: 20-06-2018

Bevochtingsmiddelen bestaan al vele decennia’s  lang en zijn tegenwoordig integraal onderdeel in het beheersprogramma van de greenkeepers. Wereldwijd gebruikt meer dan 80% van de golfbanen wel een bepaald soort wetting agent. Wetting agents heeft men in verschillende vormen, te weten: vloeibaar, poeders en korrels.  Op de ene golfbaan gebruiken ze dit product alleen op de greens maar er zijn ook golfbanen die dat op alle spelonderdelen op de baan gebruiken.

Waarom dit product gebruiken en wat zijn voordelen?

Het product wordt op de greens gebruikt om droogteplekken te voorkomen of op te lossen. De grond stoot water af omdat rond de zandkorreltjes er een waslaagje is. Wat de exacte aard is en waar de coating vandaan komt weet men niet direct. Het kan van het blad komen of een wortelafscheiding in stressperiodes of hyfen van een schimmel.

Maar er is aangetoond dat door bepaalde wetting agent te gebruiken het waslaagje kan worden doorbroken. De gebieden waar zo'n waslaagje rond de zandkorrels is zijn meestal droger. U kunt het vergelijken met druppels op uw auto die net gewaxt is. Deze gebieden gaan de greenkeepers dan extra water geven. Door regelmatig dit product te spuiten proberen we de vochtigheid in de bodem over de gehele green gelijk te krijgen. Wetting agent spuiten we vooral preventief 1 keer in de maand in het groeiseizoen. Na deze bespuiting zetten we de beregening op om het product van het blad te spoelen en een goed contact met de bodem te verzekeren.

Een goede bodemvochtigheid resulteert in een gezonde beworteling, betere opname van voedingstoffen en op zijn beurt een betere gezondheid van de plant. Vergeet niet dat een ideale bodem ongeveer uit 50% bodem deeltjes, 25% water en 25% lucht bestaat. Als de grond te nat is vullen de luchtporien zich met water, waardoor het zuurstof in de wortelzone afneemt. Dit is  schadelijk voor het gras en kan leiden tot minder wortelvorming gevolgd door een slechtere groei. Maar een te droge grond is ook niet goed voor de grasplant. Ook de grassoorten vragen een bepaalde vochtigheid. Voorbeeld roodzwenkgras kan zeer goed tegen de droogte t.o.v. straatgras. De vochtigheid van de greens proberen wij rond de 18% en 20% te houden.

Wij hopen op een goede zomer met niet te hoge temperaturen en op tijd wat regen.

 

  
               Droogte plekken                     Handwatering met een wetting agent.

 

Hoe werkt een wetting agent?

Hier kunt u de druppel zien op een water afstotende grond:

                         

Lid worden