Menu

Bericht van de greenkeepers: extra maatregelen tegen droogte

Geplaatst: 02-06-2017

Ik probeer iets te schrijven over de werkzaamheden die we afgelopen weken regelmatig hebben moeten doen op de greens.

Het extreem droge, warme en winderige weer dat op dit moment heerst in Nederland heeft de golfbaan echt uitgedroogd. Om het water te helpen verplaatsen in het bodemprofiel maken we gebruik van bevochtigingsmiddelen. Bevochtigingsmiddelen zijn organische of chemisch afgeleide producten die helpen om water door de bodemstructuur te behouden of te verplaatsen. Gebruik van bevochtingsmiddelen is niet nieuw voor onze golfbaan. Wij spuiten 1 x in de maand preventief met een wetting agent in combinatie met beluchtingswerkzaamheden op de greens. Wij gebruiken OARS van Aqua Aid. Bij echte droogte problemen spuiten we lokaal met extra wetting agent en extra water.

Wat er in de bodem gebeurt, vooral op de greens en de tees ?
Deze bodems bestaan hoofdzakelijk uit zand en rond dit zand kan er een coating ontwikkelen dat verhindert dat deze korrels water opnemen (hydrofobe conditie). Op de foto hieronder kan je zien dat het water neigt om van de oppervlakte te rennen en dat het water niet in de drogere gebieden infiltreert. En als u een kernmonster uit dit gebied trekt, is er weinig vocht in het monster.

De laatste weken heeft de greenkeepersstaff verschillende keren een bevochtigingsmiddel op de greens gespoten om zo te proberen de waterafstoting van de bodem te verlichten en hopen dat de bodem water gaat vasthouden.

Maar we hopen dat de temperatuur naar de 20C gaat en dat het af en toe gaat regenen. Want in de maand april hebben wij 22 mm regen gehad en in de maand mei.


Op deze foto kunt u zien dat het profiel zeer droog is (hydrofoob)


Op deze bodem doen we een druppeltest om te zien hoe diep het droogte probleem is

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca