Bericht van de greenkeepers: doorzaaien van de greens

Geplaatst: 17-07-2017

Wij willen allemaal een gezonde green met een goed speeloppervlak. Voor een gezonde green te bekomen zijn wij genoodzaakt om de greens een paar keer per jaar doortezaaien met de gewenste grassoorten. Deze grassoorten moeten het straatgras proberen te verdringen. De greenkeepers hebben dit jaar de greens al 2 keer doorgezaaid met 100% fijne roodzwenkgrassen. Ik (hoofdgreenkeeper Koen) heb een keuze gemaakt uit moderne grassoorten die goed scoren op de grassenlijst. Het is een mix van meerdere cultivars¹. Elke cultivar heeft positieve en negatieve punten zoals stresstolerantie, droogte, ziektes, winterkleur,…

¹ Betekenis Cultivar: Een cultivar is een plant of een plantengroep die geselecteerd is op wenselijke eigenschappen waarvan het behoud mogelijk is door teelt of andere vormen van vermeerdering.

Doorzaaimethode

We brengen het graszaad in de green door een mini potsysteem. De greens worden eerst geprikt met 10mm solide pennen met een diepte van 15-20mm. Het zaad wordt op de green gebracht door een rol met conische pennen of schijven. Na deze bewerking brengen we zand op de green en borstelen zo het zand en het zaad in de gemaakte gaatjes of sleuven. Om de green terug op een aanvaardbare speelkwaliteit te krijgen hebben we alle greens gerold.

Na al deze bewerkingen hebben we de greens gespoten met fulvine- en humuszuren en een bacterie schimmelpreparaat. Het gras zal na een 10tal dagen kiemen.

Lid worden