Menu

Beluchten van de greens

Geplaatst: 16-05-2017

Op woensdag 10/5 en donderdag 11/5 hebben we de jaarlijkse voorjaar beluchtings programma uitgevoerd. De meeste golfers accepteren dat we de greens beluchten maar er zijn ook altijd golfers die hun visie hebben over het onderhoud. Ze begrijpen niet echt waarom we deze werkzaamheden doen. Ons beluchtingsprogramma is zo ontworpen en gepland om specifieke doelen te bereiken.

Waarom beluchten en doorzaaien?

Ons primaire doel is het creeeren van verticale kanalen van zand in de greenoppervlakte . Zo krijgen we een betere infiltratiesnelheid , vergemakkelijkt het verkeer van zuurstof en koolstofdioxide tussen bodem en de atmosfeer. De goede uitwisseling van gassen zal helpen bij de ontwikkeling van een gezondere grasplant en een goede wortelontwikkeling. Door meer lucht in de bodem zal het bodemleven activer worden en zo helpen met de ontbinding van vilt . Deze bacteries ontbinden dood materiaal in de bodem en halen daar stikstof, koolstofverbindingen en andere voedingstoffen uit. Deze bacteries slaan deze voedingstoffen op en komen maar pas vrij als deze worden opgegeten door ander micro organismes.

De zandkanalen hebben we gevuld met zand (M31 uit Lommel), wormencompost, en lavameel. Wormencmpost en lavameel mengen we met zand om het bufferend vermogen (CEC) te verhogen. Door een hoger CEC gehalte kan de bodem meer vocht en meststoffen opslaan. Het ander voordeel van lavameel is dat deze stof veel micro elementen bevat die snel vrijkomen voor de plant als het meel in contact komt met water. Bevat veel silicium waardoor we een steviger blad en grasstengels krijgen.

Doorzaaien van de greens doen we een paar keer per jaar met een multi-seeder . We zaaien de greens door met zwenkgrassen en hopen op lange termijn zo het straatgras in de greens te verminderen.

Wat was het werkingsproces?

In de ochtend begonnen de greenkeepers  met de greens te bezanden met zand uit Lommel. Op een gemiddelde green ging ongeveer 1200L zand op. Na het bezanden zijn we gaan prikken met solide pennen van 10mm en een werkingsdiepte van 3 cm.

Dan hebben we de greens doorgezaaid met 100% roodzwenk tegen 5 gr/m2. Het zaad brengen we in de grond met een multiseeder. Na al deze bewerkingen borstelen we de green helemaal zodat het zaad en het zand in de gemaakte kanalen komt.

Hoe lang duurt het voordat ze genezen zijn?

Het herstelperiode wordt bepaald door de bodemtemperatuur en de hoeveelheid zon en de nachttemperatuur. Herstel duurt meestal ongeveer tiental dagen.

Wij willen jullie bedanken voor het begrip voor deze werkzaamheden.

De greenkeepersstaff

 

 

 

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca