Menu

Bestrijding van vilt in de fairways

Geplaatst: 25-08-2015

Bij droog weer gaan de greenkeepers op 1 september en 3 september alle fairways verticuteren. Op deze dagen zijn er maar telkens 9 holes qualifing. De andere 9 holes worden dan geverticuteerd. Als het greenkeepersteam met deze werkzaamheden bezig zijn zijn er 1 of 2 fairways gesloten. Deze werkzaamheden starten op deze 2 dagen normaal rond 10u i.v.m. de dauw.

Ik, als hoofdgreenkeeper, heb nog geen wondermiddel gevonden of ter beschikking om gedurende het hele jaar de beste grasmat te creeëren. Maar om het behoud van een zo goed mogelijke grasmat te houden is regelmatig beluchten en verticuteren nodig.

Met verticuteren halen we de viltlaag uit de grasoppervlakte. Vilt is een laag van dood en levend organisch materiaal dat zich bevindt tussen maaioppervlakte en de bodem(grond). De belangrijkste componenten van viltlaag zijn dode wortels en bladeren van de grasplant. Een dunne laag vilt kan geen kwaad voor de grasmat maar als hij dikker wordt dan 1cm kan hij voor problemen zorgen. Overmatig vilt kan leiden tot teveel water in de toplaag (spons), meststoffen die niet doordringen naar de wortels, ideale voedsel bodem voor insecten en schimmels. Kortom teveel vilt is niet goed voor een gezonde grasmat.

Verticuteren doen wij doormiddel van messen die verticaal de grond doorgaan op een diepte van ongeveer 0.5cm. Met deze snede in de grasmat halen we vilt weg maar stimuleren ook de verticale groei. Doordat we de vilt bestrijden gaan we het bodemleven stimuleren omdat er  meer zuurstof in de bodem komt. Een van de grote voordelen van verticuteren is dat je meer vilt bestrijd t.o.v. holbeluchten en de golfer heeft van deze bewerking veel minder last.

 

 

Met vriendelijke groet,

De greenkeepers

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca